Focusstacking part2

14-03-02_170919_M=A_R=8_S=4-2

Eindelijk is het dan weer zover . Mijn website is weer met een pagina uitgebreid. Het onderwerp is wederom focusstacking, het stapelen van meerdere foto’s waarbij van iedere foto alleen het scherpe deel wordt gebruikt.

De onderwerpen zijn over de hele winter vergaard en in beeld gebracht, en ik ben trots op het resultaat. Het album vindt u hier, en de slideshow vindt u hier. 

Veel kijkplezier gewenst!

Groene wants

groene wants2                                                                    Tijdens het opruimen van de voortuin kwam ik een groene wants (ook wel stinkende groene wants genoemd) tegen. Dit insect van ongeveer een centimeter groot leent zich uitstekend om met focus-stacking er mooie plaatjes van te maken. En dus heb ik dat gedaan. En dan zie je pas dat de ogen rood zijn en een gedeelte van de sprieten ook.  Kijk maar…..

Focus-stacking

Print3a-2Je kent het wel. Je wilt iets beeldvullend fotograferen, maar je krijgt het onderwerp niet helemaal scherp van voor tot achter. Als je iets kleins beeldvullend wilt fotograferen met een macrolens, wordt dit nog moeilijker.

Hier is focus-stacking (stapelen van de scherpe gedeeltes) de oplossing voor.

Dit is voor mij ook de oplossing. Ik gebruik hiervoor een slede waarop mijn camera is bevestigd, en die kan ik middels schroefdraad naar voren en naar achteren bewegen. Klik op de foto om deze te vergroten aub.

slede1

Hierna worden alle foto’s op elkaar gelegd met een focus-stacking programma, die de scherpe delen van een foto selecteert en de onscherpe verwijdert. Hierdoor wordt de hele foto scherp.

De resultaten zijn hier te zien of ga direct naar de slideshow.